
16 października odbyło się ostatnie szkolenie z cyklu bezpłatnych warsztatów w ramach koncepcji „Uniwersytet Samorządności” objętej Podkarpackim Programem Odnowy Wsi na lata 2021-2025. Łącznie przeprowadzonych zostało 6 inicjatyw edukacyjnych o charakterze zajęć praktycznych: „Zielarskie praktyki wpisane w kołowrót Natury – żywioł ognia – smużki, kadzidła”, „Haft diamentowy”, „Nietypowe napoje ziołowe i fermentowane”, „Wiszące kule – Naturalna Alternatywa dla Doniczki”, „Kuchnia bieszczadzka – z tradycją w nowoczesność” oraz „Odstresuj się! Naturalnie”. Warsztaty skierowane były do mieszkańców powiatu łańcuckiego i odbywały się w Ośrodku Kultury w Kraczkowej. Podczas szkoleń uczestnicy mieli okazję m.in.: przygotować danie z dziczyzną w roli głównej pod okiem mistrza kuchni - Bogumiła Bajdy, poznać metody, które mogą pomóc w codziennym odprężeniu i wyciszeniu, a także wykonać poduszeczki obciążeniowe, dowiedzieć się o procesie fermentowania herbaty, który nadaje jej niepowtarzalny smak, aromat oraz szereg korzyści zdrowotnych, poznać naturalną alternatywę dla doniczki, a także zapoznać się z haftem diamentowym. Całkowita wartość projektu wynosi 23 283,14 zł, z czego 15 000 zł to dofinansowanie z budżetu Województwa Podkarpackiego.






